Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Asiakkaiden kysymyksiä:

Mitä maalia voi maalata edellisen maalin päälle?
Jos maali on liuotinohenteista sen päälle voi maalata millä tahansa maalilla. Jos maali taas on vesiohenteista sen päälle voi maalata ainoastaan toisella vesiohenteisella maalilla, ei liuotinohenteisella.

Mistä tietää onko edellinen kerros maalattu liuotinohenteisella vai vesiohenteisella maalilla?
Liuotinohenteinen maali on usein halkeilevampaa ja kun se kuivuu, siihen muodostuu pieniä ruutuja. Vesiohenteinen taas lähtee irti suikaleina ja on taipuisampaa ja muovimaisempaa.

Miten maalin sävy muuttuu eri valossa?
Sävy muuttuu aina jonkin verran eri valoissa, auringonvalo vaikuttaa niiden sävyyn huomattavasti ja sisätilojen maalaamisessa kannattaa miettiä mistä ilmansuunnasta päivänvalo tulee huoneeseen. Länteen päin olevat ikkunat antavat värille rauhallisen ja lämpimän sävyn. Itään päin olevat ikkunat antavat raikkaan ja hiukan viileän vivahteen. Etelään päin olevat ikkunat saavat värin näyttämään lämpimältä ja energiseltä ja pohjoiseen päin olevat ikkunat taas kylmältä ja sinertävältä.

Millä voin käsitellä saunan ja mikä on saunavaha?
Saunavaha on suoja-aine, jonka tarkoitus on imeytyä saunan lauteisiin ja seiniin, eli vahaa levitetään vain ohut kerros. Saunavahaa on valmissävyjä tai sitä voidaan sävyttää kuultaviin sävyihin Ilves Väripisteissä. Ilves Saunasuoja on hieman kiiltävämpi tuote ja soveltuu ainoastaan saunatilojen seiniin ja kattoihin, ei lauteisiin. Jos pinnat on aikaisemmin käsitelty saunasuojalla, lakalla tai vahalla, täytyy aina hioa pinta ennen uudella tuotteella käsittelyä. Näin varmistetaan uuden pinnan pysyminen, koska saunassa olosuhteet pintakäsittelyaineille ovat vaativat.

Miten löydän oikean sävyn, jonka haluan?
Voit käyttää värikarttoja avuksi ja tee valinta siellä paikassa, johon maali tulee. Huomioi myös valoisuus ja tarkastele sävyä eri vuorokaudenaikoina. Mieti myös ympäristön muiden kalusteiden/asioiden väri.

Jos maalaat sisätiloja kannattaa myös miettiä miten muuten eri sävyt vaikuttavat huoneeseen. Esimerkiksi jos maalaat sisäkaton tummalla värillä se saa huoneen näyttämään matalammalta ja vaalea väri taas korkeammalta. Sama pätee myös seinissä, jos maalaat huoneen päätyseinän tummalla, huoneesta tulee lyhempi ja vaalealla taas pidempi.

Mikä on paras ajankohta maalata ulkona?
Poutainen ja mahdollisimman kuiva sää on maalaamiselle paras sää. Yleensä ulkomaalaukset kannattaa tehdä mieluummin alkukesällä kuin loppukesällä, koska loppukesän kosteus voi hidastaa maalin kuivumista.

Kuinka monta kertaa talo pitää maalata ulkoa päin?
Ulkopintoihin tulee laittaa aina pohjamaali ennen pintakerrosta suojaamaan. Pintakerros tulee maalata 1-2 kertaa riippuen maalin sävystä ja peittävyydestä. Jos kyseessä on uudelleenmaalaus vanhan maalin päälle useimmiten yksi kerros maalia riittää.

Miten terassi käsitellään puuöljyllä?
Ennen käsittelyn aloittamista kannattaa suojata pahvilla tai muovilla ne paikat, joita ei ole tarkoitus öljytä. Terassi tulee myös pestä ennen öljyämistä. Käytä pesuainetta, vettä ja pehmeää harjaa tai pesusientä. Levitä pesuaineseos terassille ja anna sen vaikuttaa siinä n. 30 min. Harjaa sen jälkeen pinta karkealla harjalla ja käy se läpi painepesurilla. Lopuksi huuhtele terassi vedellä huolellisesti ja anna sen kuivua loppuun asti.

Kun terassi on kuiva, sekoita öljy huolellisesti ja sekoittele sitä välillä myös käytön aikana. Levitä öljy koko laudan pituudelle, jotta lautoihin ei jää saumajälkiä. Sivele ohuesti hangaten, jotta tuote imeytyy puuhun. Pyyhi muutaman minuutin kuluttua imeytymätön öljy pois kuivalla kankaalla, koska kuivuvat öljylammikot jäävät muuten tahmeiksi kohdiksi terassiin.

Tarvitaanko sisäseiniin pohjamaali?
Sisäseinille ei tarvitse maalata pohjamaalia. Sitä käytetään kuitenkin sisäseinien maalaamiseen, koska se on edullisempaa kuin tavallinen seinämaali. Seinät kannattaa kuitenkin pestä ja paikata ennen maalaamista, jotta maalipinta olisi mahdollisimman tasainen ja siisti.

Miten talon lattia ja portaat tulee maalata?
Ennen lattian maalaamisen aloittamista mahdolliset kynnys- ja jalkalistat tulee irrottaa, jotta ne eivät sotkeennu. Lattia kannattaa pestä hyvin pesuaineella ja vedellä moppia käyttäen. Anna lattian kuivua hyvin ja hio se huolellisesti hiomapaperilla. Poista hiontapöly nihkeällä mopilla tai pölynimurilla.

Aloita maalaaminen sekoittamalla maali ensin hyvin, sen jälkeen sivele maalia lattiaan pituussuunnassa muutama lauta kerrallaan. Voit maalata lattian myös toiseen kertaan, kun maali on kuivunut, jos haluat siitä peittävämmän.

Portaiden maalaamisessa voit käyttää samaa menetelmää kuin lattian maalaamisessa, mutta portaat ovat usein monimutkaisempi kokonaisuus, joten suojaus kannattaa tehdä erittäin hyvin. Portaiden maalaamisessa kannattaa ottaa huomioon myös niiden käyttötarve. Jos portaita tarvitsee käyttää maalauksen aikana, kannattaa maalata vain joka toinen askelma ja niiden kuivuttua loput askelmat, jotta niissä voidaan kulkea.

Mitä tulee ottaa huomioon, kun maalataan paneelikattoa?
Vanhan lakatun paneelikaton maalaaminen on usein melko vaikeaa, koska maali on hankala saada pysymään siinä. Maali saadaan pysymään, jos pohjatyöt tehdään kunnolla. Ennen uuden maalin laittamista tulee vanha lakkapinta hioa himmeäksi.

Hiomisen jälkeen maalataan tartuntapohjamaalilla. Tartuntapohjamaalin päälle maalataan vielä pintamaali esim. remontti-, seinä- tai ovi- ja ikkunamaali. Jos katto halutaan saada pysymään valkoisena pitkään, suositellaan Ilves oksalakan käyttöä ennen pintamaalia. Oksalakka estää värjäymien sekä pihkan erittymisen maalin läpi.

Miten peltikattoja maalataan?
Peltikatoille löytyy oma tuote, Ilves peltikattomaali, joka on vesiohenteinen peittomaali. Ilves peltikattomaali on akrylaattisideaineeseen perustuva tiivis, lujasti tarttuva ja joustava peltikattomaali, joka kestää hyvin erilaisia säätiloja.

Ennen maalaamisen aloittamista katto on pestävä huolellisesti. Uudet peltikatot tulee pestä Ilves peltipesulla ja vedellä. Tämän jälkeen katto maalataan peltikattomaalilla kahteen kertaan.

Vanhasta peltikatosta on poistettava mahdollinen ruoste sekä irtoileva vanha maalipinta. Sen jälkeen katto pestään ammoniakkipohjaisella peltipesuaineella. Vanhat peltikatot tulee lisäksi pohjustaa Ilves ruosteenestomaalilla. Lopuksi maalataan Ilves peltikattomaalilla kaksi kertaa.

Miten valitsen oikean kalustemaalin kalusteelle?
Ilves kalustemaaleja löytyy vesiohenteisina tai liuotinohenteisina. Molemmat maalit sopivat erilaisiin kalusteisiin. Vesiohenteinen maali kuivuu nopeammin ja sitä kannattaa käyttää runsaasti, jotta pinnasta tulee tasainen. Liuotinohenteinen maali taas kuivuu hitaasti ja sillä maalataan kalusteeseen ohuet kerrokset. Puupuhtailla pinnoilla tulee käyttää Ilves tartuntapohjaa ennen kalustemaalin laittamista.

Kalustemaalien lisäksi kalusteille löytyy myös vesiohenteisia kalustelakkoja, jotka voidaan sävyttää kuultaviin sävyihin. Jos kaluste on puhdasta puuta, se voidaan käsitellä myös Ilves saunavahalla, josta löytyy useita erilaisia sävyjä. Ulkokalusteille suosittelemme Kaluste- ja terassisuojaa tai liuotinohenteista kalustemaalia kuten Ilves Kalustemaali L35 tai L90.

Millä maalilla voidaan maalata takka?
Ilves takkamaali on takoille ja palomuureille soveltuva silikaattipohjainen maali, joka on tehty kestämään korkeita lämpötiloja. Ilves takkamaali antaa takalle himmeän pinnan ja sitä voidaan sävyttää myös vaaleisiin sävyihin.

Ennen maalaamisen aloittamista takka kannattaa puhdistaa ja poistaa mahdollinen irtonainen aines. Jos pinnassa on halkeamia ne kannattaa myös paikata siihen sopivalla tasoitteella. Hauraat ja liituuntuneet pinnat suositellaan esikäsiteltäväksi Ilves kivipohjusteella. Sen jälkeen pinta maalataan kahteen kertaan Ilves takkamaalilla.

Miksi talon pintaan on ilmestynyt hometta?
Homepilkkujen esiintyminen ulkomaalipinnoilla on nykyään melko yleistä. Osittain se johtuu kiristyneestä homeenestoaineiden lainsäädännöstä. Talon pintaan kertyy ilmasta siitepölyä ja muuta pölyhiukkasta, jossa homeitiöt alkavat kasvamaan. Tämä ilmiö on alkuvaiheessa esteettinen ongelma, joka tietysti voi vuosien kuluessa pahentua ja jos home pääsee maalin alle, niin alkaa vahingoittamaan puuosia. Suosittelemme talon ulkoverhouksen pesua julkisivu- ja homepesuaineella muutaman vuoden välein. Näin maalipinta pysyy raikkaana ja kauniina pitkään. Eli pesuaineen sumutus pintaan ja sen annetaan vaikuttaa 5-10 minuuttia, jonka jälkeen harjaus pehmeällä harjalla. Lopuksi huuhtelu esim. vesiletkulla, painepesuria ei suositella.

Soveltuuko Ilves Tapetti- ja Seinäliima tasoitetapetin liimaamiseen?
Ei suositella tasoitetapetille. Siihen tarvitaan erikoisliima. Muille tapettilaaduille sopii.

Sisältääkö Ilves Puuöljy UV-suojaa?
Kyllä sisältää

Voiko Ilves Punamaalilla maalata talomaalin päälle?
Ei voi. Ilves Punamaali on punamultatyyppinen keittomaali ja se soveltuu ainoastaan vastaavan keittomaalin päälle tai suoraan höyläämättömälle puulle.